10 vuotta – 100 näyttelyä

Meidän Raisa, EP&EC Erkatin Edith Erika, DSM, syntyi 18.2.2000 klo 21.39 ja painoi syntyessään 104 g. Sisarusparveen syntyi Raisa ensimmäisen kerran paneelissa 29.7.2000.kolme veljestä ja kolme sisarusta. Alun perin emme olleet suunnitelleet jättävämme tästä pentueesta pentua kotiin, mutta toisin kävi.

Raisa kasvoi ja tuli aika ilmoittautua ensimmäiseen näyttelyyn, joka oli kahden päivän näyttely Jämsässä. Raisa oli neljän kuukauden ikäinen eikä pitänyt moisesta näyttelytouhusta yhtään ja ilmaisi tyytymättömyytensä naukumalla raisamaisen käheällä äänellä koko reissun ajan. Ajattelimme jo että mitä tästä seuraa. Seuraava näyttely Helsingissä menikin jo sitten leppoisammin ja siitä lähtien Raisa on käyttäytynyt aina mallikelpoisesti.

Jämsä 17062006, CAPE, BIV, NOM, BIS, BOB Kuva Heikki SiltalaRaisa sai vanhemmiltaan, Elliltä ja Herkulekselta, hyvän perimän. Vankka rakenne, pitkä sopusuhtainen vartalo, hyvä pää, profiili ja silmien väri, sekä ihanan silkkinen turkin laatu ja värivirheetön bicolourkuvio ovat olleet hänen valttikorttejaan. Lisäksi Raisalla on ihana, leppoisa ja rauhallinen luonne, jotka ovat myös vaikuttaneet hänen hyvään näyttelymenestykseen.
Raisa menestyi hyvin jo pentuluokassa ollen monesti VP ja TP. Paneelissa hän oli lähes joka kerta ensimmäisen näyttelyvuotensa aikana ja ensimmäinen kategoriavoitto, VSA, tuli Raisan yksivuotissyntymäpäivänä Viipurissa 18.2.2001. Ensimmäinen KPA tuli tästä kahden kuukauden kuluttua RUROKin näyttelyssä 14.4.2001 Helsingissä.

Tallinna 2007Suurin ja mieliinpainuvin näyttelykokemus on ollut Helsingin maailmannäyttely 9. – 10.11.2002. Raisa oli tuolloin kaksi ja puoli -vuotias leikkaamaton neiti. Hän edusti ylväästi rotuaan, kuviota ja väriä ja Leslie van Grebst valitsi Raisan värin ja tuomarin parhaaksi, Raisa pääsi kymmenen aikuisen naaraan kera loppupaneeliin. Pääsy paneeliin maailmannäyttelyssä oli upea kokemus. Näyttely oli kaksipäiväinen, iso, juhlava ja näytteilleasettajia kissoineen oli monesta maasta, yhteensä yli 1100 kissaa!

Toinen ikimuistoinen näyttelymatka oli Pietari 19. – 20.11.2005. Olimme Pietarissa bussimatkalla ja matkat Venäjälle ovat jo itsessään jännittäviä. Kaikki meni hyvin ja Raisa

www.heikkisiltala.com

www.heikkisiltala.com

menestyi näyttelyssä kastraattiluokassa yli odotusten, tuliaisina oli serti TP, KPK ja Best of Best -voitto! Toisen BOB-voiton Raisa sai KES-KISin näyttelyssä Jämsässä seuraavana vuonna.

Kävimme vuosikymmenen alussa ulkomaanmatkoilla Viipurissa ja sittemmin Tallinnassa. Viipurin näyttelymatkat olivat seikkailua ja jännitystä täynnä, jota riitti omalla autolla kulkiessa rajapuomilta toiselle leimalappujen tarkastuspisteeltä toiselle. Raisa on matkustanut monta kertaa ulkomaille ja hän on ollut kärsivällinen matkustaja pitkilläkin matkoilla.

www.heikkisiltala.com

www.heikkisiltala.com

Raisalla ei ollut onnea äitiydessä. Maailmannäyttelyn jälkeen hän jäi äitiyslomille ja sai yhteensä kuusi jälkeläistä ja Raisa steriloitiin toisen keisarinleikkauksella tapahtuneen synnytyksen yhteydessä. Raisan perimä kulkee kuitenkin jälkipolvissa.

Vuosi 2010 on ollut Raisalle pyöreiden lukujen vuosi: helmikuussa hän täytti 10 vuotta ja 100. näyttelykerta tuli täyteen Tampereella 4.9.2010. Juhlistimme juhlanäyttelyä tarjoten näyttelykavereille pikkupurtavaa ja skoolaten kuohuvaa! Ikäisekseen hyvin säilynyttä kypsään ikään ehtinyttä daamia on kehuttu ja tuomarit ovat iloinneet saadessaan arvosteltavakseen vetreän, kymmenvuotiaan kissan pöydälleen. Iän karttuessa olemme osallistuneet viime vuosina veteraaniluokkaan, josta on myös tullut hyviä sijoituksia. Suomen Kissaliiton Vuoden Kissa 2009 -kilpailussa Raisa sijoittui toiseksi II-kategorian veteraaneissa.

Raisa on nauttinut näyttelyissä käynneistä, hän on ollut aina niin ”cool” ja ” sweet ladylike”! Hän on istunut tuomaripöydällä kauniisti ja ylväästi nauttien tuomareiden kehuista, sekä on jaksanut olla virutettavana näyttelyasennossa pitkiäkin aikoja tuomareiden miettiessä päätöstään. On ollut nautinnollista käydä Raisan kanssa näyttelyissä ja olen kokenut mielihyvää saadessani esitellä karismaattista ja kaunista kissaani. Näyttelyvalmistelut pesuineen, föönauksineen ja kampauksineen ovat sujuneet kuin leikki, hyvässä yhteistyöhengessä.

Raisa poseeraa pokaalien kanssaRaisan menestyminen näyttelyissä on tuonut myös menestystä myös Vuoden kissa -kilpailuissa. Hän on sijoittunut useana vuotena kärkisijoille rotukissayhdistysten, Suomen Ragdoll-kissayhdistyksen ja Suomen Ragdollystävät –seuran kilpailuissa, sekä parina vuotena myös Suomen Kissaliiton kymmenen parhaan joukkoon. Näyttelymenestysten myötä Raisan palkintokaappi pullistelee pokaaleista ja niitä sekä ruusukkeita on ripustettuna jo ympäri taloa. Kokonaisuudessaan Raisan näyttelyura on ollut huikea, VP, TP ja KP –tuloksia on paljon.

Olemme myös osallistuneet ahkerasti esittelynäyttelyihin Itä- ja Kaakkois-Suomessa. Kotikaupunkimme on järjestänyt Koski-puistossa parina vuotena Imatra-päivänä lemmikkitapahtuman, johon olemme osallistuneet ainoina kissoina. Raisa on esiintynyt edukseen keräten kehuja, kulkenut valjaissa ja istunut ihailtavana häkin ovi auki. Ensimmäisenä tapahtumavuotena Raisa sijoittui yleisöäänestyksessä parhaana kissana tullen toiseksi ja kaupunki lahjoitti hänelle tästä muistoksi pokaalin, kunniakirjan sekä lahjakortin eläinkauppaan.

Vielä ”vanhoilla päivillä” Raisa kävi kokemassa myös CFA:n näyttelyn, joka oli sinänsä mielenkiintoinen. Näyttely koostui kuudesta kehästä ja kuudesta tuomariarvostelusta. Raisa sai jokaiselta tuomarilta Winner ribbonin, eli olisi oikeutettu nyt myös CFA PR-titteliin.

Tänä päivänä Raisa nauttii seesteisestä elostaan ja hoitaa itseään syöden hyvää ruokaa, unohtamatta pitkiä päivittäisiä kauneusuniaan. Raisa on edelleen kissalamme kuningatar, jota kaikki kunnioittavat ja arvostavat. Isomummo valitsee itselleen aina parhaan paikan, josta seurailee jälkipolvien touhuja. Pitkän ja menestyksekkään näyttelyuran jälkeen alkaa olla jo hyvin ansaitun eläkkeen vuoro. Voi olla, että Raisa tulee vielä jonain päivänä vierailemaan ja tervehtimään näyttelykavereita johonkin näyttelyyn.

Raisa ja Erkatin kissalan väki toivottaa kaikille kissasukulaisille, kissaystäville sekä näyttelykavereille Oikein Hyvää ja Rauhaisaa Joulua sekä Menestystä Näyttelyvuoteen 2011!
Artikkeli julkaistu Suomen Ragdoll-kissayhdistys ry:n jäsenlehdessä 4/10

© Erkatin ragdollit     |     web design © Aino Vakkilainen|     kuvat © Olda Šimek